Det Biobaserede Samfund
Projektet skal sikre en opsamling og formidling af ny viden inden for bioøkonomi. Nye forretningsområder for landmænd skal belyses ud fra den forventede udvikling af nye innovative biobaserede produkter og produktionsformer. Målgruppen for projektet er danske landmænd, der skal bidrage til den biobaserede økonomi ved at levere de nødvendige biomasser i rette mængde, pris og kvalitet og ved at deltage i værdikæderne til behandling af biomasserne til højværdige produkter.
Aktiviteterne i projektet omfatter følgende:
- Vidensopbygning vedr. processer, teknologier og modeller, herunder specielt bioraffinering og produktion af højværdiprodukter. Der udarbejdes oversigter over processer, teknologier og produktionsøkonomiske forhold i forbindelse med disse
- Udvikling af nye produktionsformer og sædskifter. Der indsamles resultater fra dyrkningsforsøg, og nye produktionsformer og sædskifter beskrives for både konventionel og økologisk drift, herunder specielt mulighederne for at gøre efterafgrøder til en økonomisk rentabel forretning for landmanden
- Analyse af mulighederne for bedre udnyttelse af halmressourcen
- Indsamling og formidling af oplysninger om maskinteknologi egnet til høst, lagring og håndtering af bioenergiafgrøder og afgrøder velegnede til bioraffinering
- Indsamling og formidling af viden vedrørende udvinding af protein fra grønne biomasser
- Beregning af økonomiske forhold ved produktion af biomasser til bioraffinering
- Belyse nye forretningsområder for landmændene i forbindelse med produktion af biomasser til bioraffinering.
Opdateret notat om lovgrund og beskrivelse af de forskellige afgifter ved biogasproduktion og energifremstilling.
Hvordan afregner biogasselskaberne leverancer af majs, halm m.m.
Afskrivninger og vedligehold af biogasanlæg i forbindelse med opgørelse af skatteregnskab.
Biogas til proces og transport - ny afsætningsmulighed
Brdr. Thorsen Biogas har i 2016 installeret et anlæg til at tilføre halm til biogasanlægget. Halm med højt vandindhold snittes, ensileres og tilføres via et mixeranlæg. Tilførsel af ca. 9 % halm har fungeret fint og anlægget kræver ikke meget håndtering.
Anlægget er designet til at behandle spildevandsslam og kildesorteret organisk husholdningsaffald. Der produceres pulp af madaffald. Al masse til anlægget hygiejniseres i et Cambi tryk-hydrolyseanlæg og udrådnes i et Purac biogasanlæg.
Roeudtræk fra beholder til foder og biogas - Jens Peter Lunden.
Hvims Bioenergi er bygget ved Nordjysk Minkfoder for at bistå minkavlerne ved at aftage gylle og fastmøg. Minkgødning varierer i kvalitet og mængde, så anden biomasse er nødvendig. Der fokuseres nu på lokale landbrug samt opgradering af biogas.
Madsen Bioenergi ved Skive ejes af brødrene Madsens svine- og planteproduktion. Svinegylle har lavt tørstofindhold, og det er attraktivt at tilføre dybstrøelse mv. Anlægget servicerer nabo-landbrug og producerer til fuld belastning på biometan-anlægget.
Biogasanlægget er designet til at behandle tynd svinegylle og lette industriaffaldsprodukter såsom fedtaffald og glycerol. Indehaveren vil gerne have mere plantemateriale igennem anlægget for at opnå større biogasproduktion på egne rå-masser.
Rundvisning og gennemgang af Sønderjysk biogasanlæg.
Artikel i Økologi - inspiration til jordbruget, april 2016, nr. 3, s. 18.
Energistyrelsen har offentliggjort sin foreløbige energistatistik for 2015. De foreløbige tal viser, at niveauet for det danske energiforbrug i 2015 er det laveste registrerede nogensinde.
Dyrkningsvejledningen er blevet opdateret til 2016-forhold.
Dyrkningsvejledningen er blevet opdateret til 2016-forhold.
Presning af storballer i 0,9 m højde sammenlignet med 1,3 m muliggør 4.200 kg større vogntogsvægt. Omkostningen til tørring af halm er opgjort til 2,40 kWh pr. kg fordampet vand, mon 1,40 kWh ved korntørring.
Er det økonomisk rentabelt at investere i et gårdbiogasanlæg? Analyseværktøj, der kan bruges til en indledende undersøgelse, er frit tilgængeligt.
En samlet høst af halm og efterafgrøder efter ribbehøst eller mejetærskning med høj kornstub kan være en mulighed for at gøre det rentabelt at høste biomassen til biogasproduktion
Fordele og ulemper ved at dyrke kløvergræs til kvælstofforsyning i øko-planteavlssædskifter. Biogas og bioraffinering er vigtigt for at opnå en positiv klimaprofil. Resultaterne kommer fra langvarige sædskifteforsøg under AU.
Direkte salg af biogas til industrivirksomhed.
Invitation til infodag om nye støttemuligheder til anvendelse af biogas til proces mv.
Eksempel på omregning fra kWh til Nm3 metan - anvendes til afgifter.
Afgifter vedr. produktion af biogas gældende for 2016.
De enkelte procestrin er beskrevet sammen med ønsker til den optimale teknologi
Der er fokus på plast, der tilføres jorden med organisk gødning. Her beskrives plasttyper, kilder og reguleringspraksis. Materialet giver ikke anledning til yderligere begrænsninger i anvendelse af kildesorteret organisk dagrenovation og spildevandsslam.
SEGES har afhjulpet opstartsproblemer på et ny-anlæg ved hurtigt møde på anlægget, simulering af proces i laboratoriet og daglig kontakt. På denne måde undgik indehaveren et komplet procesnedbrud.
Oprivning af emballage med organisk affald
Vurdering af biogasanlæg ved Ringsted med højt tørstofindhold.
Nyt blander- og hammermølleanlæg.
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt har den 3. maj 2016 sat en stopper for yderligere tilsagn om støtte til 60/40-solcelleordningen.
Fra den 1. juli 2016 er det muligt at søge om tilskud, når biogassen bliver brugt til transport, procesformål i virksomheder og varmeproduktion.
Biologisk overskudsslam betragtes normalt som vanskeligt at omsætte til biogas i rådnetanksanlæg. SEGES arbejder med udvikling af processer, der forbedrer omsætning til biogas af blandt andet overskudsslam.
Olieprisen nåede et historisk lavpunkt i januar på 26 dollar pr. tønde. Prisen på naturgas er faldet til 92 kr. pr. MWh det laveste niveau siden 2011.